Gáztűzhely

Gáztűzhely:

A háztartásokban különböző gáztűzhelyeket lehet alkalmazni. Valamelyik gáztűzhely csak gázzal, tehát a sütő illetve a főző része is gázzal működik. Ennek nagy előnye hogy nincs szükség elektromos áramra a működéshez. Hátránya az elektromos sütővel szembe hogy kevés készülék van amelyiket be lehet állítani az egyenletes sütésre. Ezt a nagyszüleink téglával illetve cserép behelyezésével korrigálták anno.

A másik legelterjedtebb gáztűzhely a kombinált gáztűzhely, aminek a főző lapja  gázzal működik, a sütő része elektromos árammal működik. Előnye az elődjével szembe hogy könnyeben szabályozható, elektromos gyújtással rendelkezik, így nincs szükség gyufára. Egyenletesen süt, és a legtöbb kombinált gáztűzhely légkeveréssel rendelkezik ami elősegíti az egyenletes sütést.

Gáztűzhelyek általános hibái:

thermoelem csere

thermomágnes csere

fúvóka dugulás

gázszelep beszabályozása

menetes kötések tömörtelensége

A hibák közül a thermoelem az az alkatrész ami 80%-ban tönkre megy és ezért nem tudjuk begyújtani a gáztűzhely rózsáját, úgy hogy az égve is maradjon.(ebben az esetben tapasztaltam az hogy a fakanalat hívják segítségül)

Thermoelem rendeltetése:  A thermoelem egy égésbiztosító fajta, amely a gáztűzhely gázrózsája mellet helyezkedik el, és a begyújtott láng ezt az alkatrészt melegíti. A melegítés hatására 2-3 millivolt keletkezik. A thermoelem amely a gáztűzhely gázszelepében lévő thermomágneshez csatlakozik. A thermomágnes nem más mint egy tekercs amin keresztül a thermoelemben keletkezett 2-3 millivolt áthalad, és ezáltal mágnesességet okoz. Ez a mágnesesség elég ahhoz hogy a benyomott gázszelepet  bent tartsa mind addig amíg a thermoelemet éri a láng és melegíti.

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Powered by WordPress | Designed by: los angeles seo | Thanks to st louis web design, fire pits and penny auctions