Konvektoroknak két fajtája van: 

1. zárt égésterű, azaz parapetes konvektor.

2. nyitott égésterű, azaz kéményes konvektor.

 

1. Parapetes konvektor:

Előnye hogy az égéstermék visszaáramlás nem lehetséges, mivel az égéshez szükséges oxigént, közvetlenül a szabadból kapja, illetve a keletkezett égésterméket azonnal oda engedi ki. A mai modern gázkészülékekhez viszonyítva elég gyenge hatásfokkal rendelkezik, kB: 80-86%.

2. Kéményes konvektor:

A kéményes konvektorok, a fűtendő helységből kapják az égéshez szükséges oxigént. A biztonságunk érdekében, csak olyan konvektort vásároljunk meg amelyik rendelkezik égéstermék visszaáramlás érzékelővel. Égéstermék visszaáramlás esetében az érzékelő érzékeli, és azonnal kikapcsolja a gázkonvektort, ezzel megakadályozva a szénmonoxid visszaáramlását. Az új kéményes készülékek amit üzletben vásárolunk, el vannak látva ezzel a biztonsági berendezéssel. Abban az esetben ha használt készüléket vásárolunk  legyünk nagyon figyelmesek, mivel a régi konvektorok nem tartalmazzák ezt a biztonsági alkatrészt.

Szénmonoxid jelenlétének a főbb tünetei: 

1. fejfájás

2. hányinger

3. fáradékonyság

4. szédülés

Kéményes konvektoroknál, illetve egyéb más kéményes készülékeknél, a saját és családunk biztonsága érdekében ajánlott egy szénmonoxid érzékelőt beszerezni, és azt a lehető legmagasabb pontra helyezni, pl: szekrény tetejére.

Gázkonvektor gyakori előforduló hibái: 

  • thermo elem csere
  • gyújtólángcső fúvóka eldugul
  • gyújtólángcső eldugul
  • gyújtógyertya el van repedve, illetve törve
  • gázalmatúrán való beszabályozás
  • menetes kötéseknél tömörtelenség

Konvektorok helyet központi fűtés: Esetleg úgy döntünk hogy konvektorokat központi fűtésre cseréljük, mivel nem minden esetben van rá mód hogy égéstermék elvezetést csináltassunk, illetve többe kerül mint az egész fűtési rendszer. Ebben az esetben a MIKA 6 E típusú készüléket tudom ajánlani, ami kompatibilis a Fég konvektor parapetjére. Nem kell külön kéményt illetve égestemék elvezetést kialakítani hozzá, de viszont ugyanúgy kazánként tudjuk üzemeltetni, és radiátorokat tudunk róla üzemeltetni. Így akár 2-300 ezer forintot is spórolhatunk!

Kérdése van hívjon bizalommal a +36 70 4164126 számon!

 

Vélemény, hozzászólás?